T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kurban Bayramı Denetimleri Devam Ediyor

Yayın Tarihi : 25.08.2017

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak vatandaşlarımızın sağlıklı ve güvenli gıdaya ulaşmalarını sağlamak hedefiyle 5996 sayılı " Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun" hükümlerine göre yıl içerisinde üretim, satış ve toplu tüketim yerlerinde yapılan gıda denetimlerimiz Kurban bayramının yaklaşması sebebiyle hızlandırıldı.

İl Müdürümüz Cemalettin ÇATAKLI başkanlığında Gıda Denetim Ekiplerince yaklaşan kurban bayramı vesilesiyle öncelikli olarak kurban hizmeti veren et ve et ürünlerini üreten , satan işletmeler olmak üzere , kasap ve market reyonlarının kasap bölümleri, bunun yanı sıra pastaneler, tatlıcılar, şekercilere yönelik denetimler yapıldı. Yapılan denetimlerde üretim yeri hijyeni , personel hijyeni, gıdaların raf ömrü gibi hususlar denetlenmektedir. Gıda sektöründe çalışan personellere yönelik hijyen belgesi kontrolleri de yapılarak , gıdanın üretim, satış ve dağıtımının tüm aşamalarında dikkat edilecek hususlarla ilgili toplumsal bir bilinç düzeyi oluşturulmaya çalışılmaktadır.

Kurban Bayramında kesim sonrasında elde edilecek etlerde Salmonella , E.Coli, Listeria gibi hastalık etmeni mikroorganizmalardan kaynaklanabilecek salgın risklerini önlemek amacıyla kesilen kurban etlerinin parçalama ve muhafazası hijyenik ortamlarda yapılmalıdır. Hastalık risklerinin önüne geçmek amacıyla kurban sonrasında et parçalama ve kıyma çekme gibi işlemlerin açık alanlarda, yol kenarlarında yapılmaması, vatandaşlarımızın da bu konuda bilinçli ve duyarlı olması gerekmektedir.

Ayrıca Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürlüğündeki Veterinerlerce  ,kurbanlık  hayvanların kulağında küpe olmasına, büyükbaş hayvanların pasaportu olmasına ,küçükbaş hayvanların nakil belgelerinin  olup olmamasına , büyükbaş hayvanlarda dişlerin kapak atıp atmadığına , küçükbaş hayvanlarda ise 6 ayını doldurmayan hayvanların seçilmemesi ve yeterli olgunluğa erişip erişmediğine bakılarak halkımızın sağlıklı kurban seçimi yapabilmesi için tüm kontroller düzenli ve hızlı bir şekilde yapılmaktadır.

            İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürü Cemalettin ÇATAKLI '' toplum sağlığını korumaya yönelik yapılan kontrollerin  bundan sonra da kararlılıkla devam edeceğini söyleyerek tüm Halkımıza sağlıklı ve mutlu bir bayram geçirmelerini diledi .''