31.03/02.04.2015 tarihleri arasında "Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli Projesi" kapsamında Türkiye Tarım Havzaları Alt Havza Çalışması Müdürlüğümüz toplantı salonunda Tarım Havzaları Daire Başkanlığımız ile ortaklaşa düzenlenmiştir.
Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli projesi kapsamında, bölge ekolojisine uygun, ekonomik açıdan ülkeye katkı sağlayacak ürün deseninin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilen toplantıya Tarım Havzaları Daire Başkanı Tuncer KALKAY, İl Müdürümüz Necmi ÇELİK, İlçe Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlükleri, Şube Müdürlüklerimiz, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Uzmanları, Ziraat Odaları ve sivil toplum kuruluşları katılmışlardır.
Toplantı İl Müdürümüz Necmi ÇELİK'in açılış konuşması ile başlamış daha sonra Tarım Havzaları Daire Başkanımız Tuncer KALKAY konuşmaları ile devam etti.
İl Müdürümüz konuşmasında Necmi ÇELİK konuşmasında; "Tarımsal anlamda 30 havzadan oluşmakta olan Ülkemizde İlimiz Sınırlarında Devrek ve Gökçebey İlçelerimizin dahil olduğu Kuzeybatı Anadolu Havzası ile Merkez İlçe ve diğer İlçelerimizin dahil olduğu Batı Karadeniz Havzaları yer almaktadır.
Devrek ve Gökçebey İlçelerimizi kapsayan Kuzeybatı Anadolu Havzasının yüzölçümü 2.817.943 ha olup ekilebilir alanı 811.132 ha'dır. Bu havza sınırlarında önemli olarak tarımı yapılan ürünler tarla bitkileri olarak buğday, arpa, fiğ, meyve ürünleri olarak fındık, ceviz, armut, sebze ürünleri olarak da fasulye, ıspanak, barbunya fasulye (taze) ön plana çıkmaktadır. Söz konusu havzada Ankara, Bartın, Bolu, Çankırı, Karabük ve Kastamonu İlleri de yer almaktadır.
Kuzeybatı Anadolu Havzasının yıllık ortalama sıcaklığı 10-14 dereceler arasında olup yağış ortalaması da 350-900 mm arasında değişmektedir.
Batı Karadeniz Havzasında İlimizin Merkez İlçesi, Alaplı, Çaycuma, Kdz. Ereğli, Kozlu ve Kilimli İlçeleri yer almaktadır. Havzanın toplam alanı 1.650.095 ha olup ekilebilir alanı ise 524.725 ha'dır. Bu havzada başlıca tarla bitkileri olarak mısır, buğday, fiğ, yonca, arpa yulaf ve yağlık ayçiçeği yetiştirilmektedir. Meyve olarak da fındık, ceviz, armut elma ve kestane yetiştiriciliği yapılmaktadır. Sebze olarak da fasulye, domates, marul, lahana ve biber yetiştirilmektedir.
Batı Karadeniz Havzasının ortalama sıcaklığı 11-15 derece arasında olup yıllık yağış iç kısımlardan kıyıya doğru ortalama 630-1050 mm arasında değiştiğini belirterek toplantının İlimize faydalı olması temennisi ile konuşmasını tamamlamıştır."
Toplantı sonunda İlimiz için tarımsal potansiyeli bulunan ilimiz ekolojisine uygun, tarımsal karlılığı yüksek, ihracat potansiyeli olan ve İlimiz sosyo-ekonomik yapısına uygun ürünler İlçe bazında belirlenerek bunlara ilişkin ürün haritalarını hazırlamışlardır.