Müdürlüğümüz toplantı salonunda et ve et ürünleriyle iştigal eden sektör temsilcilerine eğitim semineri düzenlendi.
İl Müdürümüz Necmi ÇELİK yaptığı konuşmasında; Et ve Et Ürünleri Tebliğinde değişiklikler yapıldığını belirti. İl Müdürümüz Necmi ÇELİK ‘Tarladan Çatala Gıda Güvenliği’ nin öneminden bahsetti. Bakanlık olarak vatandaşlarımızın sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşması için çalıştıklarını belirti. Kendisininde ve gıda işi ile uğraşan işletmecilerimizin de aynı zamanda tüketici olduğunu vurguladı. Açılış konuşmasının ardından İl Müdürlüğümüz Gıda ve Yem Şubesinde görevli Gıda Mühendisi Uğur BÜBER tarafından yapılan seminerde; 13 Şubat 2015 Tarih ve 29266 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan ve 13 Mart 2015 tarihinde yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği ve 27 Kasım 2014 tarihinde yürürlüğe giren Yerel, Marjinal ve Sınırlı
Faaliyetlerin Düzenlenmesine Dair Tebliğ hakkında sektör temsilcilerine çeşitli bilgiler verilerek tebliğ kapsamındaki çiğ et, kıyma, hazırlanmış et karışımları ve et ürünlerini tekniğe uygun olarak üretilmesini, ambalajlanması ve piyasaya arzına ilişkin hususlar sunumla anlatıldı. Son değişikliklere göre;
- Perakende işletmeler (kasap, market, bakkal, şarküteri,... vb.) kilo ile dökme olarak açık kanatlı eti satışı yapamayacaklar, sadece hazır ambalajlı olarak üretilmiş olan ürünler satılabilecektir. Ancak müşterinin satın aldığı ürün (örneğin bütün tavuk) parçalanıp sunulabilecektir.
- Perakende işletmelerde (kasap, market, bakkal, şarküteri,... vb.) kıyma, köfte, hazırlanmış et karışımları (soslu tavuk vb.) satışı yapılamayacaktır. Ancak tüketici satın alacağı ürün kadar kıyma çektirebilir, köfte, soslu tavuk gibi ürünler hazırlatabilir.
- Perakende işletmelerde (kasap, market, bakkal, şarküteri,... vb.) ısıl işlem görmüş sucuk, pastırma, sosis, salam gibi et ürünleri üretilemeyecektir.
- Başka bir perakende işletmeye satış yapan işletmeler (örneğin lokantalara çiğ et ve kıyma veren kasaplar) bir dilekçe ile bu faaliyetini Zonguldak Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne bildirecektir.
- Perakendeciden perakendeciye hazırlanmış et karışımları (köfte, soslu tavuk, vb.) satılamayacaktır.
Bilgilendirmelerin ve sunumların ardından sektör temsilcilerinin konuyla ilgili sorunları ve çözüm önerleri alınarak toplantı karşılıklı soru cevap şeklinde tamamlandı.