Her yıl başka bir tema
ile kutlanan dünya gıda gününün 2014 yılı teması ‘Aile Çiftçiliği: Dünyayı
besle, yeryüzünü önemse’ olarak belirlenmiştir.
Doğal olarak, günümüz itibariyle sürdürülebilir
gıda sistemleri, bir taraftan gelecek nesillerin besleme imkan ve kapasitelerini
korurken diğer taraftan tüm insanlar için besin değeri yüksek gıdalar
üretmektedir. Sürdürülebilir gıda sistemleri, çiftlikten sofraya kadar uzanan
zincirin hemen her aşamasında kaynakları etkin ve verimli bir şekilde
kullanmaktadır. Suyun her zerresinden, toprağın her parçasından, gübrenin her
parçacığından ve işçiliğin her dakikasından en fazla gıdanın elde edilmesi
gelecek için kaynakları korumakta ve kurtarmakta ayrıca sistemleri daha
sürdürülebilir hale getirmektedir. Gübre ve gıda artıkları gibi atık ürünlerin
değerli gübre veya enerjiye dönüştürülmesi sürdürülebilirliği artırabilir.
Zararlı hayvanlar, böcekler ve hastalıklar ekinlere ve hayvanlara zarar
vermekte ve insanlar için üretilen gıdaların kalite ve miktarını azaltmaktadır.
Üretimde, işlemede ve depolamada yaşanan bu kayıpları kontrol etmek için
güvenli ve etkin yöntemlerin kullanılması gıda sistemlerinin daha
sürdürülebilir bir hale getirilmesine katkıda bulunmaktadır. Tüketiciler bu
konuda kendi paylarına düşen katkıyı dengeli gıdalar seçmek ve gıda atığını
asgari seviyeye indirmek suretiyle yerine getirebilirler.
2014 yılı teması ‘Aile
Çiftçiliği: Dünyayı besle, yeryüzünü önemse’ olarak belirlenen Dünya gıda günü
nedeni ile Erdemir Anadolu Lisesinde etkinlik düzenlendi.
Etkinlik, Gıda Mühendisi
Uğur BÜBER’in aile çiftçiliğinin önemi, nasıl bilinçli tüketici olunur,
tüketicilerin süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, balık, taze meyve, sebze
ve kuru gıdaların seçiminde dikkat etmesi gereken noktalar konulu sunumunun
ardından öğrencilere yönelik kurabiye ve meyve suyu dağıtımı yapılarak
tamamlandı.