Zonguldak Alaplı ilçesi Çayköyü'nde 05.08.2014 tarihinde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Alaplı Ziraat Odası tarafından "Fındık Hasat Bayramı" düzenlendi.
Alaplı Fındık Hasat Bayramına katılan Zonguldak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürümüz Necmi ÇELİK konuşmasında; "Dünyanın fındık üretimi için gerekli uygun hava koşullarına sahip birkaç ülkesinden biri olan Türkiye, toplam Dünya üretiminin %75'ini, ihracatının ise %70-75'ini gerçekleştirmektedir.
Türkiye'de 550-600bin dekar üretim yapılan fındık ile dolaylı ve dolaysız olarak 4.000000 insan ilgilenmektedir. Türkiye'nin dünyadaki diğer fındık üreten ülkeler arasında üstün kalitesi nedeniyle seçkin bir yeri olup üretim ve ihracatta liderliğini sürdürmeye devam ettirmektedir. Türkiye'nin geleneksel üretim ihracatları arasında yer alan fındığın 1.5 milyar dolara yakın döviz girdisi sağlaması fındığın yarı mamül haline dönüştürülmesi ve pazarlanması aşamalarında önemli bir istihdam kaynağı sağlamasının yani sıra yaratılan katma değer gibi sosyoekonomik nedenlerden dolayı ülkemiz ekonomisi içinde çok önemli bir yere sahiptir.
2014 yılı Zonguldak ili için rekolte tahmini 27035 bin tondur. Alaplı ilçemizin tahmini 12341 tondur Alaplı ilçemizdeki 109.000 dekar olan tarım arazisinin 103.643 dekar yani %95'i fındıktır. Bu nedenle Alaplı ilçemiz Zonguldak fındık üretiminin yarısını karşılamaktadır.
2009 yılında 3 yıllık olarak başlatılan fındık üreticilerini alan bazlı destekleme uygulaması 2012 yılından itibaren 3 yıl daha uzatılmış olup 2012 yılı için dekar başına 150.00 TL 2013 yılı için dekar başına 160.00 TL ve 2014 yılı için 170.00 TL olarak belirlenmiştir. 2013 yılında 15187 çiftçimize toplam 29.724.573,76 TL alan bazlı fındık desteği ödemesi gerçekleştirilmiştir.
Ayrıca fındık beslenme ve insan sağlığı bakımından ayrı bir öneme sahip olup, fındık yağı kalp ve damar hastalıklarının önlenmesinde son derece önemlidir. Fındığın protein miktarı yumurta ve tahıllardan yüksek et ve baklagillere hemen hemen eşittir. 100gr iç fındık ile protein ihtiyacının %22'si karşılanabilmektedir. Fındıkta sodyumun düşük, kalsiyum, magnezyum ve potasyumun yüksek olması vücutta kan basıncının düzenlenmesinde rol oynamaktadır. Dengeli ve sağlı beslenme için günde yaklaşık 100gr fındığın doğrudan veya farklı besin maddeleriyle tüketilmesi çok faydalıdır. Üreticilerimizin bol kazançlı bir yıl geçirmesini diliyorum" dedi.
Konuşmaların ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürümüz Necmi ÇELİK, Alaplı Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Rafet YILMAZ, Ziraat Odası Başkanı Şeref TÜRKOĞLU ve fındık üreticisi çiftçilerimizin katılımı ile İsmail AKGÜL'e ait fındık bahçesinde sembolik olarak fındık toplayarak ilk hasadını başlattılar.