Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği 13/02/2015 tarihli ve 29266 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış olup; söz konusu Tebliğ 13/03/2015 tarihinde yürürlüğe girecektir.
Yeni Tebliğle birlikte Et ve Et Ürünlerinde ön plana çıkan değişiklikler aşağıda sıralanmıştır:
- Halen yürürlükte olan Türk Gıda Kodeksi Et Ürünleri Tebliğinde Tanımlar başlıklı 4. maddesine, "Kıyma kavurma" ifadesi eklenmiş ve "Kemiklerinden ayrılmış büyükbaş, küçükbaş veya kanatlı hayvan etlerinin kıyma makinesindan geçirildikten sonra, belirli oranlarda tuz ve etin elde edildiği hayvan türüne ait iç yağları ile birlikte pişirilerek hazırlanan ısıl işlem uygulanmış et ürünü" olarak tanımlanmıştır.
- Aynı tebliğin 5. Maddesinin ikinci fıkrasındaki "Bu tebliğ kapsamındaki ürünlerin üretiminde mekanik olarak ayrılmış etler kullanılamaz ibaresine, "Lokanta, restoran, otel ve hazır yemek üreten işletmeler gibi son tüketiciye yemek hizmeti veren işletmelere veya doğrudan son tüketiciye mekanik olarak ayrılmış et satışı yapılamaz ve bu işletmelerde mekanik olarak ayrılmış et kullanılamaz" hükmü eklenmiştir.
- Yine Tebliğin 5. Maddesine aşağıdaki fıkralar eklenmiştir. Buna göre;
- Tebliğ kapsamında yer alan ürünlere dışardan et proteini katılamaz.
- Kanatlı eti ürünlerine deri olarak sadece kanatlı karkası üzerindeki kanatlı derisi katılabilir.
- Coğrafi işaret olarak tescil edilmiş et ürünleri yatay gıda kodeksi hükümlerine aykırı olmamak koşulu ile coğrafi işaret tescilinde belirtilen özelliklere göre piyasaya arz edilir. Ancak ürünlerde kullanılan çiğ et ve kıyma için bu tebliğ ile belirlenen ürün özellikleri aranır.
- Bu tebliğ kapsamına girmeyen mantı, içli köfte, çiğ köfte, kadınbudu köfte, lahmacun, pide, kebap, pizza gibi yemek, hazır yemek, tabldot yemek ve mezelerin üretiminde kullanılan çiğ et, kıyma, kanatlı kıyma ve et ürünleri bu tebliğe uygun olur.
- İhracat amaçlı üretilmiş olan mekanik olarak ayrılmış etlerin ve ürünlerinin yurt içinde onaylı işletmeler arası sevkiyatına ihracat yapılması kaydıyla izin verilir.
- Tebliğin 6. Maddesinin 4. Fıkrasında "Perakende işletmede son tüketiciye satış aşamasında kıyma, hazırlanmış kırmızı et karışımları ve kanatlı eti karışımları üretimlerini takiben doğrudan satış için hazır ambalajlı hale getirilerek günlük olarak satışa sunulur" ifadesi "Perakende işletmelerde kıyma, hazırlanmış kırmızı et karışımları ve hazırlanmış kanatlı et karışımlarının üretimi yapılamaz. Ancak tüketici talebi üzerine anında kıyma ve hazırlanmış et karışımları hazırlanabilir" şeklide değiştirilmiştir. Ayrıca çiğ kanatlı etleri hazır ambalajlı olarak piyasaya arz edilir ve perakendeci tarafından ambalaj bütünlüğü bozulmadan son tüketiciye sunulur. Ancak tüketici talebi doğrultusunda satın alınan ürün parçalanabilir. ve "Lokanta, restoran, otel ve hazır yemek üreten işletmeler gibi son tüketiciye yemek hizmeti veren işletmeler son tüketiciye dökme olarak çiğ et ve çiğ durumda bulunan hazırlanmış et karışımları satışı yapamaz." hükmü eklenmiştir.
- Tebliğin değişen bir diğer maddesi ise 7 inci maddesinin 10. ve 21. Fıkraları olup
10. fıkradaki Kavurmada ;
a)Nem miktarı kütlece en cok %45
b)Tuz oranı kütlece en çok %5
c) Yağ oranı kütlece en çok %30 olur ifadesi
Kavurma ve Kıyma kavurmada;
a)Nem miktarı kütlece en cok %45
b)Tuz oranı kütlece en çok %3
c) Yağ oranı kütlece en çok %30 olur şeklinde değiştirilmiş, bu tebliğ yayımından önce faaliyet gösteren gıda işletmelerine 1/1/2016 tarihine kadar bu hükümlere uyma zorunluluğu getirilmiştir.
21. fıkrada ise "Perakende işletmelerde ısıl işlem görmüş sucuk, fermente sucuk, pastırma, sosis, salam gibi et ürünleri üretilemez" ifadesi yer almakta olup, bu tebliğ yayımından önce faaliyet gösteren perakende işletmelere 1/7/2015 tarihine kadar bu hükümlere uyma zorunluluğu getirilmiştir.
Yine tebliğin 15. Maddesinin 1. Fıkrasına eklenen bentlere göre;
- "Ürün etiketlerinde marka dahil olmak üzere %100, %100 Dana eti ya da %100 Göğüs eti gibi ifadeler/logolar kullanılamaz
- Bu tebliğ kapsamındaki ürünlerin etiketinde ürün adları aynı renk, aynı yazı karakteri ve aynı puntoda olmak üzere bir bütün olarak ifade edilir
- Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin etiketinde ısıl işlem uygulanmış et ürünü, emülsifiye et ürünü gibi genel ürün gurupları ürün adı olarak kullanılamaz.
- Ürün etiketlerine ilişkin belirlenen kurallar; satış reyonları, reklam panoları, market katologları, gazete reklamları ve sanal reklamlar gibi yollarla yapılan ürün tanıtımları için de geçerlidir." hükmü yer almaktadır.