Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliğinde değişiklik yapılmasına dair tebliğ 13/02/2015 tarihli ve 29266 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış olup; söz konusu Tebliğ değişikliği 13/03/2015 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Yapılan tebliğ değişikliğiyle birlikte 01.07.2015 tarihine kadar süre verilen '7 Maddenin 21 fıkrası' da yürürlüğe girmiş oldu.
Buna göre 'Perakende işletmelerde (Kasap ve Şarküteri gibi…) ısıl işlem görmüş sucuk, fermente sucuk, pastırma, sosis, salam gibi et ürünleri üretilemeyecektir.
Tebliğin yayınlandığı ve yürürlüğe girdiği 13.02.2015 tarihinde de bir çok önemli madde de değişiklikler yapılmıştır. Buna göre; lokanta, restoran, otel ve hazır yemek üreten işletmeler gibi son tüketiciye yemek hizmeti veren işletmelere veya doğrudan son tüketiciye mekanik olarak ayrılmış et satışı yapılamayacak ve bu işletmelerde mekanik olarak ayrılmış et kullanılamayacaktır. Bununla birlikte tebliğ kapsamında yer alan ürünlere dışardan et proteini katılamayacak, kanatlı eti ürünlerine deri olarak sadece kanatlı karkası üzerindeki kanatlı derisi katılabilecek, coğrafi işaret olarak tescil edilmiş et ürünleri yatay gıda kodeksi hükümlerine aykırı olmamak koşulu ile coğrafi işaret tescilinde belirtilen özelliklere göre piyasaya arz edilebilecek ancak ürünlerde kullanılan çiğ et ve kıyma için bu tebliğ ile belirlenen ürün özellikleri aranacak; bu tebliğ kapsamına girmeyen mantı, içli köfte, çiğ köfte, kadınbudu köfte, lahmacun, pide, kebap, pizza gibi yemek, hazır yemek, tabldot yemek ve mezelerin üretiminde kullanılan çiğ et, kıyma, kanatlı kıyma ve et ürünleri bu tebliğe uygun olacak, ihracat amaçlı üretilmiş olan mekanik olarak ayrılmış etlerin ve ürünlerinin yurt içinde onaylı işletmeler arası sevkiyatına ihracat yapılması kaydıyla izin verilecektir.
Bunlara ek olarak; Perakende işletmelerde kıyma, hazırlanmış kırmızı et karışımları ve hazırlanmış kanatlı et karışımlarının üretimi yapılamayacaktır. Ancak tüketici talebi üzerine anında kıyma ve hazırlanmış et karışımları hazırlanabilecektir. Ayrıca çiğ kanatlı etleri hazır ambalajlı olarak piyasaya arz edilir ve perakendeci tarafından ambalaj bütünlüğü bozulmadan son tüketiciye sunulabilecek ancak tüketici talebi doğrultusunda satın alınan ürün parçalanabilecek ve lokanta, restoran, otel ve hazır yemek üreten işletmeler gibi son tüketiciye yemek hizmeti veren işletmeler son tüketiciye dökme olarak çiğ et ve çiğ durumda bulunan hazırlanmış et karışımları satışı yapamayacaktır.
Son olarak; Ürün etiketlerinde marka dahil olmak üzere %100, %100 Dana eti ya da %100 Göğüs eti gibi ifadeler/logolar kullanılamayacak, bu tebliğ kapsamındaki ürünlerin etiketinde ürün adları aynı renk, aynı yazı karakteri ve aynı puntoda olmak üzere bir bütün olarak ifade edilecek, tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin etiketinde ısıl işlem uygulanmış et ürünü, emülsifiye et ürünü gibi genel ürün gurupları ürün adı olarak kullanılamayacak, ürün etiketlerine ilişkin belirlenen kurallar; satış reyonları, reklam panoları, market katalogları, gazete reklamları ve sanal reklamlar gibi yollarla yapılan ürün tanıtımları için de geçerli olacaktır.